شیلنگ مه پاش، بررسی و مقایسه انواع شیلنگ و لوله های سیستم مه پاش
  • در این مقاله سعی داریم به شما در انتخاب و خرید شیلنگ مه پاش و لوله های مورد استفاده در سیستم مه پاش مرغداری، گلخانه، رستوران و … کمک کنیم.

    برای ایجاد مه مناسب در سیستم های مه پاش نیاز به تأمین فشار در محدوده‌ 50 الی70 بار است. به همین دلیل سیستم مه پاش یک سیستم پر‌استهلاک می باشد. برای انتخاب قطعات سیستم مه پاش و به طور خاص شیلنگ ها باید دقت بالایی صورت گیرد چرا که باید فشار بالایی را تحمل کنند. در این مقاله سعی داریم انواع شیلنگ و لوله ها را مورد بررسی قرار دهیم تا به شما در انتخاب یک شیلنگ مه پاش مناسب کمک کنیم.

    لوله یا شیلنگ مه پاش به دو صورت کلی شیلنگ ها و لوله های استاندارد و شیلنگ ها و لوله های غیراستاندارد تقسیم‌بندی می‌شوند.

    شیلنگ ها و لوله های استاندارد عبارتند از:

    1لوله های (شیلنگ) پلی‌آمید

    2- لوله های(شیلنگ) پلی اتیلن

    3- لوله های سبز نانو

    4- لوله های استیل

    5- شیلنگ های فشار قوی با لایه‌ی داخلی تفلون

    شیلنگ ها و لوله های غیراستاندارد عبارتند از:

    6- شیلنگ های هیدرولیکی سيم دار یا به اصطلاح پرسی

    7- لوله های سبز ساختمانی یا سفید از جنس pp

    8- لوله های گالوانیزه

    در ادامه به بررسی و مقایسه‌‎ی انواع شیلنگ ها و لوله ها می‌پردازیم:

     1- لوله های پلی‌آمید

    لوله های پلی‌آمید یکی از فراگیرترین و استانداردترین لوله های مخصوص سیستم مه پاش می‌باشند. این لوله ها به دلیل تحمل فشار بالا، نصب آسان اتصالات فیتینگی و قیمت مناسب یکی از پرمصرف‌ترین لوله های سیستم مه پاش در گلخانه ها، مرغداری و رستوارن ها می‌باشند.

    شیلنگ های پلی‌آمید در سایزهای 1/2 اینچ، 3/8 اینچ و در حلقه های 100 متری و شاخه های ‌2 متری در بازار ایران وجود دارد.

    لوله های پلی‌آمید با سایز 1/2:

    در لوله های پلی‌آمید با سایز 1/2 به علت قطر داخلی زیاد، افت فشار کمتری نسبت به لوله ها با سایز 3/8 وجود دارد؛ بنابراین در خطوط اصلی از ابتدای پمپ و خطوطی که طول مسیر آنها زیاد است از شیلنگ مه پاش پلی‌آمید با سایز 1/2 استفاده می‌شود.

    در اتصالات فیتینگی چون جنس قطعات از برنج با آب‌کاری کروم است این قطعات دیگر زنگ نمی‌زند و به علت فیتینگی بودن قطعات نصب آنها راحت است.

    لوله های پلی‌آمید با سایز 3/8:

    این سایز شیلنگ مه پاش بیشتر در خطوط فرعی یعنی جاهایی که خط اصلی تمام می‌شود و باید پایه نازل ها روی شیلنگ ها نصب شود استفاده می‌شود.

    شیلنگ مه پاش
    شیلنگ مه پاش

    2- لوله های پلی اتیلن

    لوله های پلی اتیلن نسبت به پلی‌آمید که در قسمت قبل معرفی شد تحمل فشار کمتری دارند و عموماً ارزان تر نیز هستند. فشار کاری لوله های پلی اتیلن مرغوب وارداتی 50 الی60 بار است. در کنار این،‌ لوله های پلی اتیلن تولید داخل توانایی کار در فشار 30 الی 40 بار دارند. در مناطق خیلی گرم فشار ترکیدگی این لوله ها به شدت کاهش می‌یابد بنابراین در این مناطق بهتر است از شیلنگ های پلی‌آمید استفاده شود.

    3- لوله های سبز نانو

    این نوع لوله ها در چند سال گذشته وارد بازار ایران شده‌اند، نقطه ضعف اصلی این لوله ها را می‌توان  قیمت بالای آن ها و خشک و غیر قابل انعطاف بودن آن ها قلمداد کرد.

    4- لوله های استیل

    لوله های استیل یکی از بهترین نوع لوله های مورد استفاده در سیستم مه پاش هست،  لوله های استیل فشار بالایی را تحمل می‌کنند ولی هزینه چند برابری نسبت به سایر لوله ها و شیلنگ ها دارد که برای اکثر مشتریان مقرون به صرفه نیست. همچنین نصب آن ها به نسبت بقیه سخت‌تر است و به علت نیاز به برش و شیار قبل از اجرا، نیاز به صرف زمان بیشتر جهت نصب و استفاده از دستگاه های خاص می‌باشد.

    5- لوله ها فشار قوی با لایه‌ی داخلی تفلون

    این لوله ها دارای تحمل فشار و انعطاف‌پذیری بالا هستند اما به علت نصب سخت و قیمت بالا در ایران برای سیستم مه پاش مورد استقبال قرار نگرفته اند.

    6- شیلنگ های هیدرولیکی سيم‌دار یا به اصطلاح پرسی

    پیش از ابداع سیستم های جدید مه پاش، اکثر مرغداران برای خنک‌کاری سالن مرغداری با استفاده از یک پمپ کارواش، شیلنگ های هیدرولیکی و نازل های مشعل گازوئیل، سیستم مه پاش را اجرا می‌کردند. مقاله کامل را می‌توانید از اینجا مطالعه کنید.

    فشار کاری این شیلنگ ها در مدل های تک‌لا سیم حدود 180 الی 200 بار و در مدل های دولا سیم 400 بار می‌باشد که این باعث می‌شود حتی در صورت اعمال فشار های بالا دچار ترکیدگی نشوند. همچنین  این شیلنگ ها از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار هستند. عیب این شیلنگ های هیدرولیکی این است که:

    1. به علت استفاده از مهره‌ دنباله و قطعات آهنی بعد از مدتی استفاده زنگ می‌زنند و این زنگ‌زدگی در سیستم مه پاش باعث گرفتگی نازل ها می‌شود.

    2. در داخل خود شیلنگ چون از رشته‌ی سیم آهنی استفاده می‌شود بعد از مدتی زنگ می‌زند. این زنگ‌زدگی باعث گرفتگی نازل ها و پوسیدگی و ترکیدگی شیلنگ می‌شود.

    3. هزینه این شیلنگ ها نسبت به شیلنگ هایی که در فشار کاری مشابه قرار دارد بیشتر است.

    4. برای نصب قطعات و اتصالات مه پاش باید شیلنگ ها از قبل بریده شوند و قطعات روی شیلنگ پرس شوند که این نیاز به وقت و هزینه دارد. در مقایسه با اتصالات فیتینگی و لوله پلی‌آمید، لوله همان‌جا در محل کار بریده می‌شود و اتصالات خیلی راحت نصب می‌شوند.

    7- لوله های سبز ساختمانی یا سفید از جنس pp

    این لوله ها نیز در سیستم مه پاش استفاده می‌شود که معایب استفاده از این نوع لوله عبارتند از:

    1. فشار کاری استاندارد مه پاش 70 بار است. در حالی که فشار قابل تحمل لوله های سبز 35 بار است، بنابراین در فشار 70 بار عمر کاری آنها به شدت کاهش می یابد.

    2. نور از لوله های سبز  عبور می‌کند و این باعث جلبک‌زدن داخل لوله می‌شود.

    8- لوله های گالوانیزه

    استفاده از لوله های گالوانیزه نیز در برخی از سیستم های مه پاش مخصوصا دامداری ها و گلخانه ها متداول است. از جمله نقاط ضعف این لوله ها عبارتند از:

    1. لوله های گالوانیزه هر چند نسبت به لوله های سبز فشار بالاتری را تحمل می‌کنند ولی مشکل اساسی که این نوع لوله ها دارند این است که بعد از مدتی این لوله ها دچار زنگ‌زدگی می‌شوند و این زنگ‌زدگی باعث گرفتگی نازل ها می‌شود.

    2. برای بستن نازل باید از اتصالات با رزوه 10/24 استفاده کرد که هزینه نصب را بالا می‌برد. در روش دیگر بایستی روی لوله سوراخ‌کاری شود که این باعث می‌شود نازل به خوبی روی لوله بسته نشود. هم چنین بعد از مدتی با چند بار باز و بسته‌کردن نازل برای سرویس، جای رزوه گشاد می‌شود و آب می‌دهد یا نازل هنگام باز‌کردن دچار شکستگی می‌شود.

    جمع بندی:

    لوله های پلی‌آمید پر استفاده ‌ترین و استاندارد ترین لوله های مخصوص سیستم مه پاش در گلخانه ها، مرغداری ها و رستوران ها می‌باشند.

    ENOMIST(BGY) توسط یکی از بزرگترین و معتبر‌ترین شرکت های تولید‌کننده لوله پلی آمید در تایوان تولید می‌شود. لوله های پلی آمید این شرکت تایوانی در بازار اروپا و آمریکا فروش بالایی را دارد. لوله های پلی آمیدENOMIST(BGY) دارای بالاترین تحمل فشار در بین شیلنگ های پلی آمید بازار ایران است. ابعاد دقیق این شیلنگ باعث می‌شود اتصالات به خوبی داخل شیلنگ جا برود و نشتی و یا بیرون‌زدگی شیلنگ از اتصالات صورت نگیرد. شیلنگ های پلی آمید BGY قابلیت کار در فشار کاری استاندارد مه پاش (70 بار) را دارند.  فشار 70 بار فشار بهینه برای کارکرد سیستم مه پاش و قطعات می‌باشد. در فشار بالاتر از 70 بار  به دلیل تنشی که به شیلنگ وارد می شود، عمر شیلنگ کاهش می‌یابد.

    البته باید توجه داشت انواع مختلفی لوله های پلی‌آمید در ایران وجود دارد که بعضا از کیفیت پایینی برخوردار هستند. حتی بعضی از سود جویان لوله های پلی اتیلن را با توجه به شباهت ظاهری با لوله پلی آمید، به عنوان لوله پلی‌آمید عرضه می کنند.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۶ رای

    5 نظر

    • I’ve bought PA 3/8 and been using it for three years. from the beginning it has been safe and without any deficit. thanks to BGY trading corporation.

    • بسیار عالی شیلنگ مه پاش را مقایسه کردید، در مورد نازل مه پاش هم لطفا مقایسه مشابه بزارید.

      • با سلام
        درخواست شما مبنی بر مقاله مقایسه نازل مه پاش به تیم تولید محتوای بهبود گستر یزد ارجاع داده شد. سپاس از همراهی شما

    ارسال نظر

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    مقالات مرتبط