دما و رطوبت مناسب برای گلخانه زعفران
  • در این مقاله سعی داریم شما را با ‌شیوه‌ی کاشت زعفران آشنا کرده و ویژگی‌های محیطی مورد نیاز از جمله دما و رطوبت لازم برای کشت زعفران در گلخانه را بیان کنیم. همچنین در مورد کاربرد مه پاش در گلخانه زعفران توضیحات لازم را مطرح کنیم. اگر علاقه‌مند به کشت زعفران در گلخانه هستید به این نوشتار بسنده نکنید و از کارشناسان کشت و تولیدکنندگان زعفران گلخانه‌ای راهنمایی بگیرید. برای اینکه به چرخه‌ی کشت زعفران در گلخانه بهتر پی‌ببرید، نخست چرخه‌ی رشد زعفران در کشت خاکی را بررسی می‌کنیم.

    کشت زعفران در مزرعه (کشت خاکی):

    کشت زعفران از آغاز تیر تا پایان شهریور که پیاز زعفران خواب است صورت می‌گیرد. نخستین آبیاری زعفران در میانه یا پایان مهرماه صورت می‌گیرد. این کار گیاه زعفران را بیدار می‌کند گیاه پس از دو تا سه‌هفته گل‌دهی را آغاز می‌کند. پس از برداشت گل زعفران در آذرماه و آبیاری دوباره، رشد رویشی از سر گرفته شده و برگ‌های زعفران پدیدار می‌شوند. در این هنگام پیاز مادری پس از گل‌دهی کوچک می‌شود و پیاز کوچکی که بالای پیاز مادری است (پیاز دختری) رشدش را آغاز می‌کند. از آغاز اسفند تا میانه‌ی اردیبهشت رشد رویشی برگ‌ها رفته‌رفته پایان می‌یابد اما رشد پیاز دختر ادامه دارد پس نگه‌داشتن رطوبت خاک مهم است. از میانه‌ی اردیبهشت تا مهرماه هنگام خواب گیاه زعفران است. در این زمان نیازی به آبیاری نیست و با اولین آبیاری چرخه‌ی رشد زعفران آغاز می‌شود.

    کشت زعفران در گلخانه:

    چرخه‌ی رشد زعفران در گلخانه هم مانند چرخه‌ی رشد زعفران در مزرعه است با این تفاوت که سیر گل‌دهی و چیدن گل زعفران این‌بار در گلخانه و تحت شرایط کنترل‌شده‌ی اقلیمی صورت می‌گیرد. پس از برداشت زعفران پیازهای آن را برای تکثیر باید حتما به خاک برگردانیم.

    گلخانه زعفران

    دما و رطوبت لازم برای کشت زعفران در گلخانه:

    دما گلخانه زعفران:

    بعد از جابجایی پیاز زعفران به گلخانه دمای محیط گلخانه باید 23 تا 27 درجۀ سانتی‌گراد باشد. وقتی که جوانه‌ها که نام دیگر آن‌ها «تیج‌» است به 2 سانتی‌متر رسید باید دما را از 27 درجه به 20 درجه برسانیم. بعد از بیدارشدن جوانه‌ها یعنی زمانی که جوانه‌ها به 12 الی 15 سانتی‌متر رسیدند دما را تا 10 درجه کم می‌کنیم تا شوک سرمایی به پیاز بدهیم و پیاز وارد گلدهی شود.

    رطوبت گلخانه زعفران:

    یکی از ویژگی‌های کلیدی محیط در رشد پیاز، تولید گل و کیفیت زعفران، رطوبت است. پس از انتقال پیاز‌ها به گلخانه رطوبت سالن باید 70 تا 75 درصد باشد. پس از اینکه جوانه‌ها به 12 سانتی‌متر رسید رطوبت سالن را تا 85 درصد باید افزایش دهیم.

    نور گلخانه زعفران:

    زمانی که پیاز‌ها وارد گلخانه می‌شود باید همه‌ی فضا تاریک باشد و هنگامی که جوانه‌ها به 8 الی 15 سانتی‌متر رسیدند باید روزی 8 تا 12 ساعت نور داشته باشیم.

    هرگز پس از انتقال پیاز‌ها به گلخانه، پیاز هیچگونه برخوردی با آب نداشته باشد زیرا این کار تحریک ریشه‌دهی را در پی دارد و تولید ریشه در پیاز از توان و نیروی پیاز زعفران می‌کاهد. در این مرحله نیاز رطوبتی پیاز را باید به کمک رطوبت‌ هوا فراهم کنیم.

    به کمک سیستم‌های مه پاش پرفشار شرکت بهبود گستر یزد می‌توان دما و رطوبت مورد نیاز کشت زعفران در گلخانه را با کیفیتی بالا به گونه‌ای باعث خیس‌شدن محیط نشود، تامین کرد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۴ رای

    2 نظر

    • سلام مقدارهای دمایی و رطوبتی کمی فرق میکند با
      مقدارهای که دیگران مثل ( دکتر سادات ) ذکر میکنند
      تشکر

      • با سلام
        ممنون از شما بابت دقت نظر و مطالعه این نوشته، به زودی تیم تولید محتوای بهبود گستر یزد منابع اشاره شده را مطالعه و در صورت نیاز تغییرات لازم را اعمال خواهند کرد.

    ارسال نظر

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    مقالات مرتبط