مه پاش گاوداری – مزایای استفاده از مه پاش در گاوداری
  • سیستم مه پاش یک سیستم بسیار مناسب برای خنک کاری و تامین رطوبت فضاهای بزرگ و یکپارچه می‌باشد. سیستم مه پاش در بسیاری از مکان‌ها از قبیل گلخانه، مرغداری، گاوداری، مراکز صنعتی و … قابل استفاده می‌باشد.

    مه پاش گاوداری
    مه پاش گاوداری

    برای گاو منطقه ایده آل حرارتی از ۱۳ الی ۲۵ درجه سانتیگراد می‌باشد. در این محدوده دمایی حیوان در یک آرامش بهینه قرار می‌گیرد و دمای بدنش بین ۳۸/۴ تا ۳۹/۱ درجه سانتیگراد می‌باشد. زمانی که دما از ۲۷ درجه تجاوز کند بر روی گاو اثرات منفی می‌گذارد که باعث کاهش کارائی و حتی بیماری گاو می‌شود.

    با استفاده از سیستم مه پاش پر فشار شرکت بهبود گستر یزد (BGY) با قدرت تبخیری بالا و بدون اثر خیسی در گاوداری می توانید تا ۲۰ درجه دمای محیط را کاهش دهید و بدین ترتیب استرس گرمایی از بین می‌رود. اثرات مثبت کاهش استرس گرمایی ناشی از استفاده سیستم مه پاش در گاوداری عبارتند از:

    افزایش وزن:

    یکی از مزایای استفاده از سیستم مه پاش در گاوداری افزایش وزن گاوها می باشد. استرس گرمائی باعث اختلال در سیستم متابولیسم گاو می‌شود که در نهایت منجر به کاهش وزن و کاهش تولید شیر می‌گردد. ضمنا وجود گرما باعث می‌شود که گاو به دنبال سایه بوده و کمتر مصرف خوراک داشته باشد (مصرف خوراک ۱۰ الی ۱۵ درصد کاهش می‌یابد).

    افزایش تولید شیر:

    یکی از مزایای استفاده از سیستم مه پاش در گاوداری ها افزایش تولید شیر می باشد. استرس گرمائی تولید شیر را تا سقف ۱۰ درصد کاهش می‌دهد در نتیجه مواد غذایی مصرفی توسط گاو صرف کنترل و حفظ دمای بدن می‌شود. از آنجایی که گاوهای پر تولید خوراک بیشتری مصرف می‌کنند حساسیت بیشتری به تنش گرمایی دارند و در نتیجه با کاهش تولید بیشتری روبرو می‌شوند.

    کاهش آب مصرفی گاو:

    گاو برای جبران تعرق آب زیادی می‌نوشد که این موضوع خوراک گاو را کاهش می‌دهد. با خنک کاری هوای گاوداری بوسیله سیستم مه پاش پرفشار ، گاو آب کمتری مصرف می‌کند.

    افزایش تولید مثل:

    در مواجهه با استرس گرمایی به دلیل کوتاه شدن دوره استرس و فحلی و تشکیل فولیکول در زمان‌های متغیر میزان باروری دام کاهش (۶۰ تا ۶۶%) می‌یابد. همچنین در تشکیل رویان نقصان به وجود می‌آید. اثرات منفی استرس گرمایی در دمای ۴۴ درجه سانتیگراد در زمان قبل از تلقیح و ۴۰ درجه سانتیگراد بعد از تلقیح می‌باشد.

    همچنین استرس گرمایی باعث سخت زایی در هنگام زایش، بروز بیماری کبد چرب در گاو تازه زا، بیماری ورم پستان، حتی سقط جنین در زمان واکسیناسیون و کاهش وزن گوساله خواهد شد و گوساله  پس از زایش دچار اختلالات متابولیکی می گردد.

    کاهش یا حذف بیماری های ناشی از استرس گرمائی :  

    در اثر گرما حیوان شروع به تنفس سطحی با دفعات زیاد خواهد کرد. در این حالت دی‌اکسید کربن زیادی از بدن خارج می شود و نهایتاً به الکالوز تنفسی منجر می‌گردد. هنگامی که که گاو دچار استرس گرمایی می‌گردد در اثر دفع بی‌کربنات به بیماری اسیدوز مبتلا می‌شود. این امر باعث ایجاد نقصان در تامین خون سم حیوان می‌شود که در نهایت باعث ایجاد خون‌ریزی و نکروز بافت کوریوم سم و لنگش می‌گردد. از طرف دیگر هوای گرم باعث تغییر در رفتارهای خوابیدن و ایستادن حیوان می‌شود به شکلی که زمان خوابیدن گاو کاهش می‌یابد. در این شرایط گاو زمان بیشتری صرف ایستادن می‌کند که این سبب افزایش لنگش می گردد. با خنک سازی محیط توسط سیستم مه پاش این موارد کاهش خواهد یافت.

    کنترل حشرات و گرد و خاک: 

    سیستم مه پاش باعث دفع حشرات پرنده و به حداقل رساندن گرد و خاک و ذرات معلق در هوا می‌شود.

    در ادامه شما را به مشاهده یک کلیپ از اجرای سیستم مه پاش توسط شرکت بهبود گستر یزد (BGY) در یک گاوداری دعوت می نماییم:

    منابع:

    ۱- اثرات تنش گرمایی درگله های گاو شیری – احمد روستا – کارشناس دامپروری

    ۲- استرس گرمایی و تاثیر آن بر میزان تولید و رفتار و تولید مثل گاوها – دکتر فرهودی مقدم عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد کرج.

    ۳- استرس گرمایی در گاو – دکتر محمد رضا نیکان سرشت و دکتر آرش پارسای

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    2 نظر

    ارسال نظر

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    مقالات مرتبط